понеділок, 30 березня 2015 р.

Архітектурні стилі України

«Архітектура - теж літопис світу: вона говорить тоді, коли вже мовчать і пісні, і перекази »    Гоголь Н.В.
Твори мистецтва - безцінне надбання людства, без якого неможливо уявити собі світову культуру. Важливе місце в цьому посідає архітектура — це «кам'яний літопис світу», в якому втілилися провідні ідеї минулого і сучасності, колективний геній народів, їх слава і гордість.

Кожен народ пишається культурними досягненнями своїх предків, оскільки в них він бачить не тільки своє минуле, а й сучасне і майбутнє.   
  
 Архітектура України озвучена дзвонами. Історія храмового будівництва відображає злети і падіння, війни і періоди духовного зростання від Київської Русі до наших років. Кожній школі архітектури - Галицькій, Волинській, Чернігівській - властивий особливий характер. Старовинні храми несуть риси впливу візантійського і романського стилів, готики, бароко і ренесансу. Але в різноманітності шкіл, епох і стилів  українська архітектура є унікальною.

 Наша віртуальна виставка складається з таких розділів: "Стиль архітектурних ансамблів", "Видатні зодчі України", "Подорож Києвом", а також зі слайд-презентації "Європейські стилі в українській архітектурі". Книги, інтернетпосилання цих рубрик допоможуть Вам вивчити історію архітектури нашого краю, ознайомитися з розмаїттям її стилів та видатними українськими архітекторами.

1. СТИЛЬ  АРХІТЕКТУРНИХ  АНСАМБЛІВ

Місто подібне до живого організму: його вигляд змінюється з кожним роком. Відмирають застарілі «клітини» - елементи міської забудови, виникають нові - місто росте. Нових рис набувають вулиці, площі. Найдовше зберігається планувальна структура міста, проте і вона з часом стає іншою.

Так чим же міста відрізняються одне від одного? Кожна епоха залишає в архітектурному обличчі міста особливості того чи іншого стилю, який відображає риси, властиві певному періоду. Наприклад, неправильно говорити про те, що Миколаївський костьол у Києві побудований в готичному стилі, оскільки  готичний стиль був властивий лише Середньовіччю. У даному випадку правильніше сказати, що костьол побудований у формах готичного стилю.

Ця рубрика розкриває історію української архітектури як однієї з ланок світового архітектурного процесу. Також розглядаються стильові особливості різних періодів.

 http://www.arcua.org/ukrbarhttp://www.arcua.org/ukrbar





Немає коментарів:

Дописати коментар